Întreținerea și restaurarea vaselor de gătit din fontă 0 Produse

Vase de gătit din fontă. Instrucțiuni de folosire. Pregătire pentru folosință și întreținere.
 
Vasele de gătit din fontă sunt un tip de vase dintre cele mai vechi și verificate în timp. Ele pot fi folosite un timp îndelungat, pot fi chiar transmise ca moștenire generației următoare. Cu toate acestea, dintre toate materialele moderne pentru vase de gătit, fonta necesită, probabil, cea mai mare atenție. Pentru a prepara bucate într-un vas din fontă, este foarte important să pregătiți vasul pentru folosință și apoi să-l îngrijiți corespunzător. Urmând câteva reguli simple, veți scăpa de necazuri și dezamăgiri.
 

Pregătirea și îngrijirea vaselor de gătit din fontă fără strat antiaderent

Dacă ați ales un vas de gătit din fontă fără nicio prelucrare, este necesar să efectuați anumite acțiuni înainte de a-l folosi. Pentru a curăța tigaia de uleiul de motor și a o pregăti pentru utilizare ulterioară:

  1. Îndepărtați uleiul cu o cârpă uscată.
  2. Spălați vasul cu apă fierbinte și detergent.
  3. Căliți pe foc tigaia cu sare în ea (timp de 40-60 de minute) – acest lucru o va scăpa de mirosul de ulei de motor. Este mai bine să ardă în cuptor la o temperatură de 175-200 de grade Celsius, dar este posibil și pe aragaz sau pe foc deschis.
  4. Ungeți tigaia cu ulei vegetal (este mai bine să folosiți soiuri de uleiuri care se usucă bine, de exemplu, din semințe de in) și căliți pe foc din nou timp de 25-30 de minute – în urma acestei proceduri, se creează un strat protector care împiedică coroziunea, și vasul capătă proprietăți antiaderente ușoare.

După această procedură destul de lungă, vasul din fontă este gata de utilizare. Dacă ați achiziționat vase de gătit care au fost deja prelucrate în prealabil la fabrică, nu trebuie să faceți nimic din toate cele enumerate mai sus.

Pentru întreținerea ulterioară a vaselor de gătit din fontă trebuie să știți că fonta este un material foarte susceptibil la coroziune. Prin urmare, trebuie respectate următoarele reguli:

  1. Vasele de gătit din fontă nu pot fi folosite pentru păstrarea alimentelor
  2. Vasele de gătit din fontă trebuie spălate, dacă este posibil, fără a se folosi abrazivi și detergenți agresivi (aceasta distruge stratul antiaderent format), doar manual, fără a se folosi mașina de spălat vase.
  3. După spălare, produsul trebuie uscat bine. Cel mai bun mod este să-l puneți pe foc pentru câteva minute până se usucă complet. Dacă anterior ați răzuit în mod persistent resturile de alimente arse din vas, atunci înainte de uscare puteți unge vasul cu o cantitate mică de ulei vegetal. Există un mit că fonta „cum se cade” nu ruginește, dar nu este așa – paza bună trece primejdia rea.
  4. Depozitați vasele din fontă într-un loc uscat și ventilat. Unii producători recomandă lubrifierea produselor cu ulei vegetal înainte de a le depozita, dar chiar și fără acest lucru, sub rezerva altor reguli, nu li se va întâmpla nimic, decât dacă locuiți într-o regiune cu umiditate ridicată.
  5. Dacă, dintr-un motiv oarecare, tigaia din fontă a ruginit, aceasta poate fi restaurată destul de simplu. Pentru început, trebuie să îndepărtați toată rugina cu un abraziv (în cazuri simple, un burete de vase este suficient, în cazurile complexe, puteți folosi hârtie abrazivă sau chiar o mașină de sablat), apoi spălați vasul, ungeți-l cu ulei și căliți pe foc timp de 25-30 de minute.


De asemenea, este util să știți că vasele din fontă fără strat antiaderent nu se tem de temperaturile ridicate și de ustensilele metalice de bucătărie (în ele puteți tăia cu un cuțit, cu excepția cazului în care, desigur, vă pare rău pentru cuțit, nemaivorbind de faptul că puteți folosi linguri, spatule și furculițe de metal). De asemenea, fonta nu se teme de mici deteriorări mecanice, însă vasul se poate sparge dacă este scăpat jos de la înălțime pe o podea tare. Fonta este un material destul de fragil.

Vasele de gătit din fontă fără strat antiaderent sunt remarcabile prin faptul că, cu cât gătiți mai des și mai mult în ele, cu atât devin mai bune. Cu siguranță multă lume știe că cele mai delicioase bucate se obțin în vechea tigaie din fontă moștenită de la bunica.

Mai mult